„Simțul mirosului este simțul amintirilor delicate” – Dictionnaire des sciences medicales, Paris, 1819
Proprietățile și conținul testerului sunt identice cu ale produsului. Nu există diferențe de concentrație între tester și produs.
Eau de parfum = cea mai concentrată „apă”; conține cea mai mare cantitate de ulei de parfum (15-18% ulei de parfum în alcool 80-90 grade), în raport cu apa de colonie și cea de toaletă. Se prescurtează EDP.
Indiferent de sex, este recomandată folosirea într-o anumită ordine a produselor cosmetice.
De exemplu:
Întrebările pe care trebuie să și le pună fiecare înainte de alegerea unui parfum sunt următoarele: Care sunt mirosurile care au contat în viața mea? Care sunt florile mele preferate? Care sunt culorile mele fetiș? Care sunt gusturile mele preferate – zahărul, piperul, aroma arzătoare de mirodenii, miresmele pudrate sau gustul vaniliei; Oare, vreau un parfum prin care să mă remarc sau, dimpotrivă, doresc un miros timid, apropiat de cel al pielii? Există o nouă dragoste în viața mea? Doresc să aplic un nou mod de a seduce?
Un parfum se alege dimineața. În zori simțim mai bine, fiindcă nasul este mai proaspat. […]Nu vă parfumați înainte![…] Nu frecați parfumul pe piele, lăsați-l să vină singur spre nasul dumneavoastră – nu îl bruscați! Purtați-l cel puțin o oră, pentru a avea timp să-i apreciați cele trei note. Nu încercați un parfum după ce ați făcut sport sau ați lucrat din greu și nici dacă nu sunteți într-o bună dispoziție sau dacă suferiți de vreo boală care vă afectează simțurile. Nu cereți părerea unei prietene sau unui prieten – parfumul este ceva personal. Pentru revenirea simțului la normal după mirosirea unui parfum, se pot mirosi boabe de cafea sau un obiect personal (de exemplu, un tricou).
După ce am cumpărat un parfum este bine să știm că el trebuie păstrat după anumite reguli pentru a beneficia la maxim de proprietățile sale. În general, un parfum are termen de valabilitate 36 luni de la deschidere (verificați informația pe ambalajul produsului, anumite ape pot avea un termen mai scurt, depinde de recomandarea producătorului). Dușmanii declarați ai parfumului sunt: lumina naturală/artificială, căldura/frigul și umiditatea.
Iată câteva reguli importante:
Edițiile de vară, cele fară alcool, sunt variante mai „ușoare” ale unor parfumuri deja consacrate. Cu ce sunt diferite?
În general, edițiile de vară nu conțin alcool sau au o concentrație scăzută de alcool (substanță care în contact cu pielea, și în prezența razelor soarelui, poate crea leziuni la nivelul pielii) și pot fi variante mai proaspete ale parfumurilor clasice. Le recomandăm pe perioada verii, când oricum este foarte cald afară și mirosurile se degajă mai ușor și mai ales când dorim să mergem la plajă sau să petrecem mult timp în aer liber.
Nasul sau Parfumierul este persoana cea mai importantă din spatele unui parfum. Meseria de Parfumier are rădăcini vechi, fiind o îndeletnicire ce se putea învăța în trecut după mulți ani de ucenicie alături de un Maestru. Interesant este că acest mod a rămas și în prezent cea mai bună cale de pătrundere în secretele meseriei. Câteva nume mari, cum ar fi Fred Firmenich, Givaudan, familia Laire sau familia Roure, au pus bazele acestei industrii. Ei au dezvoltat această industrie prin crearea de laboratoare de cercetare în care activau parfumieri și chimiști deopotrivă.
În prezent există câteva școli, majoritatea în SUA și Anglia, ce acordă diplomă de Parfumier, dar cea mai prestigioasă și universal recunoscută este cea din Franșa: Școala de la Versailles. Cele două mari categorii de parfumieri ce există astăzi sunt: parfumierii clasici și parfumierii de materii prime. Parfumierul clasic se formează într-un laborator de creație, urmându-și maestrul în toată munca de creare a unui parfum. După această formare el poate alege să lucreze pentru o casă de produse sau să intre într-o casă de materii prime. Parfumierul clasic își concepe și realizează singur produsele. În prezent doar patru case dispun de un parfumier exclusiv: Chanel, Guerlain, Patou și Puig. Parfumierul de materii prime trebuie să adapteze un parfum la diversitatea liniei de îngrijire și va trebui să lucreze și pentru parfumeria industrială.
Din punct de vedere a vitezei de evaporare a unui parfum, structura acestuia este împărțită în trei etape de evaporare. Parfumul, deci, poate fi divizat în 3 părți ce alcătuiesc piramida olfactivă:
Putem distinge între 5000 și 10.000 de mirosuri, depinzând de simțul individual al mirosului.
Din momentul în care ne naștem. Un bebeluș de doar două zile poate să recunoască mirosul mamei și reacționează la mirosuri care nu îi plac sau îl atrag.
Probabil între 20 și 40.